Fotografia alăturată reprezintă macheta Palatului Mogoșoaia, expusă la muzeul în aer liber „Mini Europa”, din Bruxelles.
Vizitând în anul 2011 acest muzeu, echipa Babilon Travel a aflat de existența acestui palat, situat la 15 minute de mers cu mașina de centrul Bucureștiului.
Profitând de un eveniment de educație non-formală, desfășurat în capitală (CONNECTOR 2016), în această lună (iulie 2016), am dat o fugă să vedem și Palatul Mogoșoaia și nu ne-a părut rău deloc.
Istoria acestui palat începe cu domnitorul Constantin Brâncoveanu, cel care la finele secolului XVII cumpără de la văduva boierului Mogoș pământurile pe care s-a construit întreg complexul, în stil brâncovenesc, bineînțeles. Lucrările s-au finalizat în 1702.
De-a lungul secolelor, Palatul Mogoșoaia a avut mai mulți proprietari. Astăzi el este administrat de Institutul Cultural Român și folosit ca hotel cu circuit închis găzduind de asemenea diverse ateliere de creație.
Pentru a ajunge acolo se pot folosi autobuze sau maxi-taxi-uri ce au stații la P-ța Chibrit sau Parc Bazilescu și pleacă în direcția Mogoșoaia, la intervale de 10-15 minute. Drumul durează 15-20 minute și costă 2,50 Lei.
[mappress mapid=”11″]
De la stația de autobuz se ajunge în aproximativ 5 minute la parcul palatului.
Pe stânga, înainte de intrarea castelului se află Biserica Sf. Gheorghe, ctitorită de Constantin Brâncoveanu în anul 1688.
Lăsând biserica pe partea stângă, ajungem la turnul ce străjuiește intrarea în curtea palatului.
Trecând de turnul porții, pătrundem în curtea complexului, de unde avem o vedere de ansamblu. În față se profilează palatul propriuzi:
Pe partea stângă se află casa de oaspeți, în care actualmente funcționează un restaurant, destul de scump de altfel. Tot aici, la etaj se află un mini-hotel cu circuit închis, aflat în administrația Institutului Cultural Român.
Palatul Mogoșoaia poate fi vizitat în orice perioadă a anului. Biletul costă 5 lei de persoană. Pentru filmare taxa este de 20 de lei, iar pentru fotografiere, 15 lei. Ghidul în limba engleză sau franceză costă 8 ron. De asemenea, se percepe o taxă de parcare de 4 lei. În prima miercuri din fiecare lună, intrarea este gratuită.
Vara: Marți – Duminică orele 10.00 – 20.00
Iarna: Marți – Duminică orele 9.00 – 17.00