Există un templu în anda, la vreo 200 km de Bangkok, unde se spune că tigrii trăiesc în bună pace cu oamenii într-o adevărată atmosferă zen. Cum să rezist tentației de a vedea cu ochii mei acest loc, că tot eram în zonă?
Avea să fie din nou o zi plină în periplu nostru thailandez, plină dar la fel de interesantă, începută cu noaptea în cap în Bangkok, trecând apoi pe la o legendă istorică și holywoodiană, Podul peste râul Kwai, o mostră de atmosferă locală la piața plutitoare (despre pod și piață vorbim mai încolo) și încheiată cu o plimbare printre felinele de la Templul Tigrilor.
Istoria spune că în urmă cu 19 ani a fost înființat acest templu din Kanchanaburi, ca un sanctuar pentru animalele sălbatice. Primul pui de tigru a fost adus de săteni la templu în 1999. Acum în templu trăiesc în jur de 100 de exemplare.
Acest templu nu seamănă cu celelalte temple văzute în . Prima impresie este cea a unei mini grădini zoologice fără cuști. Invariabil toți vizitatorii se îndreptau spre canionul cu tigrii unde era amenajat spațiul pentru ședințele foto turiști – tigrii, supravegheate de voluntarii unei organizații de protecție a animalelor.
Cum era de așteptat coadă de turiști la canion. În zona unde erau tigrii intrai însoțit de doi voluntari. Unul te duce de mână de la un tigru la altul iar în mâna celuilalt îți lași aparatul foto, sarcina lui fiind să imortalizeze momentul.
Experiența este interesantă deși mi-i s-a părut ciudat că 99% din tigrii sunt adormiți. Normal că se dă vina pe căldură dar mi-a venit greu să cred că nu sunt sedați și că poți domestici atât de bine un animal sălbatic. Am mai aflat că par ei niște pisicuțe dar coada lor e destul de puternică, asta după ce, unul din tigrii nu a fost încântat de mângâierile mele și mi-a aplicat o lovitură de coadă mai să mă doboare.
Una peste alta templul tigrilor din Kantchanaburi rămâne o experiență pe care te invităm, împreună cu Rentacar-Ieftin, să o încerci dacă ajungi prin anda pentru că nu știu unde mai ai ocazia să fii la câțiva centimetri de domnul tigru care să mai șadă și blând ca să îl poți mângâia.