După o zi de călătorie și o binevenită noapte de odihnă ne-am pornit dis de dimineață să explorăm Praga. În prima zi ținta noastră a fost Orașul vechi (Stare Mesto), așa că am luat metroul până la stația Namesti Republik ( se poate coborâ și la Staromestke namesti) și am pornit voinicește la drum pentru că un city break adevărat înseamnă papuci comozi și mult mers pe jos.
Nu departe de stația de metrou ne întâmpină silueta înnegrită de vreme a Turnului Pulberăriei. Construit în 1475 a fost poarta de intrare în oraș pentru regii Bohemiei în procesiunea de încoronare care străbătea orașul vechi până la Podul Carol și mai departe până la Castel. Dealtfel în dreptul primului etaj, tunul este decorat cu statuile acestor regi. Pentru o priveliște frumoasă asupra orașului puteți urca cei 65 de metri ai turnului, pe cele 186 de trepte în spirală. Noi ne-am păstrat suflul pentru alte urcușuri din traseu.
Turnul Pulberăriei este legat de Piața Veche, zona de maxim interes din orașul vechi, printr-un labirint de străduțe foarte bine păstrate. Și aici ca în toate orașele turistice nu te rătăcești dacă urmezi mulțimea, în plus la orice recepție de hotel ți-i se oferă gratuit harta cu obiectivele turistice importante din zonă.
Piața Tyn, vechi loc de întâlnire a negustorilor, actualmente o cochetă piațetă cu restaurante și cluburi este o altă zonă din Stare Mesto, chiar înainte de a intra în Piața Veche. Se spune că aici ar fi cel mai bun restaurant cu specific pescăresc din Praga. Noi nu l-am găsit dar poate aveți voi mai mult noroc. În schimb ne-a plăcut clădirea a ceea ce părea a fi un vechi han și atmosfera boemă a zonei.
Între Piața Tyn și Piața Veche ne-am oprit la impunătoarea Biserică a Fecioarei din Tyn (Týnský Chrám). Cele două turnuri terminate în spirale ale acestei biserici, tot gotice, normal, domină Piața Veche și le poți vedea cam din orice punct al orașului. Mai greu este să găsești intrarea, biserica având cele patru laturi acoperite de casele construite ulterior. Intrarea se face dinspre Piața Veche, printr-un gang îngust pe care într-o primă fază l-am trecut cu vederea. În interiorul lăcașului unul din punctele de atracție este mormîntului astronomului danez Tyho Brahe angajat al împăratului Rudolf II.
Și după ce ne-am sucit gâturile admirând interiorul a ceea ce englezește se numește Church of Our Lady Before Tyn, am ajuns aproape de jumătatea drumul străbătut de regi la încoronare cheltuind doar banii pentru biletul de metrou. Și cum se apropia o ora fixă, nu are importanță care, am pornit grabnic spre Piața Veche și Primărie, tot veche și ea, cu al său Orologiu Astronomic pentru a admira spectacolul care adună zilnic sute de turiști. Dar despre asta într-un alt articol.
Articole pe aceeași temă
PRIMA SEARĂ LA PRAGA